Sposób przygotowania

Umyte, oczyszczone z szypułek i osączone porzeczki wsypać do garnka i zalać wrzącą wodą .Na 1 kg owoców 1,5szkl wody. Całość doprowadzić do wrzenia, zmiażdżyć owoce i gotować jeszcze ok 3 minut. Odstawić , a następnie przecedzić przez gęste sitko. Zmierzyć objętość soku i dodać cukier. Na jedną szklankę soku, jedna szklanka cukru kryształu. Wymieszac sok z cukrem i krótko gotować( do rozpuszczenia cukru). Usunąć powstałe szumowiny. Przelać do słoiczków i zakręcić po napełnieniu

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    Robię podobnie, doskonała do ciast w zimę

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !