Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

FILETY RYBNE ZAWINIĘTE W PORA

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet rybny 0,6 kg
cytryna 1 sztuka
por 0,5 kg
wino białe 6 łyżek
masło 150 gram
żółtko jajek 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
bulion 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: FILETY RYBNE ZAWINIĘTE W PORA

Filety pokroić na 8 kwadratowych kawałków, a następnie pokropić je sokiem z cytryny. Odstawić je na 15 minut by nasiąknęły sokiem – później posypać solą. Pory bardzo starannie umyć i w osolonej wodzie sparzyć – po wyjęciu przelać zimną wodą. Szerokie liście pokroić w kostki wielkościowo podobne do kawałków ryb. Długie i wąskie liście zostawić, by później użyć ich jako wiązadełka. Kostki ryby obłożyć kwadratowymi liśćmi, a następnie obwiązać podłużnymi i zawiązać na supełek. Bulion rozgrzać, dodać białe wino, a następnie włożyć naszą rybę i gotować pod przykryciem przez ok. 6 minut. Odstawić do ostygnięcia. Ryby z wywaru wyjąć, do wywaru dodać roztopione masło oraz wbić żółtko. Całość ogrzewać na bardzo małym ogniu i dokładnie ubijać do czasu powstania kremowego sosu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerzu rybę polać powstałym sosem. SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mariposas 10.08.2012 15:18
fajne połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak