Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grissini parmezanowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 350 gram, najlepiej chlebowej typ 85
woda 200 ml, letniej
oliwa 50 ml + oliwa do smarowania paluszk
sól 2 łyżeczki
cukier brązowy 1 łyżeczka
drożdże 2 łyżeczki,suchych
parmezan starty 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Grissini parmezanowe

W misce mieszamy mąkę z wodą, oliwą, solą, drożdżami i cukrem. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.Odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. W wyrośnięte ciasto wgniatamy starty parmezan.
Na stolnicy oprószonej mąką wałkujemy cienkie paluszki( urosną podczas pieczenia). Paluszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy pędzelka smarujemy wszystkie paluszki oliwą (porządnie). Wstawiamy do piernika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut, aż się ładnie przyrumienią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak