Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Diabeł morski z żurawiną i ziołami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

diabeł morski 600 g
ziemniaki 250 g
szalotki 2 szt.
karczochy 4 szt.
czosnek marynowany Smak 1 ząbek
natka pietruszki 1 pęczek
cytryna 1 szt.
oliwa 2-3 łyżki
żurawina
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Diabeł morski z żurawiną i ziołami

Żurawinę zagotować w 4 łyżkach wody, zdjąć z ognia. Szalotki obrać, przekroić na pół, pokroić w piórka. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Z karczochów odciąć nożem do warzyw górną część (trzy piąte wysokości), usunąć liście zewnętrzne. Łodygi skrócić do długości 8-10 cm, obrać i pokroić w plasterki. Małą łyżeczką wydłubać ze środka „serca” karczochów. Pozostałe części karczochów pokroić w wąskie paski, a następnie wraz z łodygami, szalotkami, ziemniakami i 1 łyżką oliwy dusić na średnim ogniu, pod przykryciem do miękkości. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Żurawinę odsączyć. Czosnek obrać, natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać. Wszystkie zioła, łącznie z lubczykiem wymieszać z resztą oliwy. Diabła morskiego (bez ości, w jednym kawałku) osuszyć papierowym ręcznikiem, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie umieścić w lekko natłuszczonej formie do grillowania i piec 8 minut w temperaturze 220ºC. Później rybę posmarować ziołami z żurawiną i zapiekać kolejne 3-4 minuty. Wyjąć z pieca, przełożyć na półmisek, pokroić na grube plastry. Tak przygotowanego diabła morskiego serwować z potrawką z karczochów i cząstkami cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandraa 29.06.2012 11:47
nie jadłam diabła morskiego nigdy ale przepis wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak