Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser karmelowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 2 szkl
żółtko jajek 4 szt
cukier 3/4 szkl
śmietana kremówka 1 szkl
Biszkopty kilka szt
Żelatyna wieprzowa Prymat
owoce kilka z konfitury

Przepis i sposób przygotowania na: Deser karmelowy

Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru. 3 łyżki cukru zrumienić na suchej patelni. Gdy powstanie szklista brązowa masa, rozprowadzić ją 2 łyżkami ciepłego mleka. Dodać do reszty mleka, zagotować i wrzącym zalać żółtka, stale mieszając. Ostudzić. Śmietankę ubić z pozostałym cukrem, dodać rozpuszczoną w odrobinie wrzątku a następnie ostudzoną żelatynę, delikatnie połączyć z kremem. Wstawić do lodówki. Podawać deser w szklanych pucharkach, udekorowany biszkopcikami i osączonymi owocami z konfitur.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak