Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki wołowe w tajskim czerwonym curry

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso wołowe mielone 20 dag
papryczka chilli 1 szt
imbir świeży 4 cm
czosnek 4 ząbki
jajko 1 szt
mleko kokosowe 1 puszka
pędy bambusa 1 puszka
zielona fasolka 15 dag
limonka 1 szt
bazylia świeża
olej
cebulka dymka
pasta curry 2-3 czerwona

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki wołowe w tajskim czerwonym curry

Kroki postępowania

1
Do mięsa wołowego dodajemy posiekany czosnek, starty imbir, startą skórkę limonki, pokrojoną papryczkę oraz jajko. Wszystko mieszamy i formujemy mini klopsiki, Które smażymy na oleju.
Krok 1 - Klopsiki wołowe w tajskim czerwonym curry foto
2
Klopsiki przekładamy na bok. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulkę, a następnie dodajemy pastę curry.
Krok 2 - Klopsiki wołowe w tajskim czerwonym curry foto
3
Zalewamy mlekiem kokosym. Dodajemy pędy bambusa oraz na wpół ugotowaną fasolkę. Wszystko gorujemy ok 10 minut do lekkiego zgęstnienia. Na ostatnie 5 min dokładamy również nasze klopsiki. skrapiamy połową limonki. ewentualnie można lekko doprawić sosem sojowym.
Krok 3 - Klopsiki wołowe w tajskim czerwonym curry foto
4
Podajemy posypane chilli oraz bazylią.
Krok 4 - Klopsiki wołowe w tajskim czerwonym curry foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 17.07.2012 20:21
super
Cukiereczek13 27.06.2012 11:00
pysznie wyglada :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak