Sposób przygotowania

Umyć delikatnie botwinkę z buraczków,dokładnie, aby nie było piasku. Buraczki kroimy na cienkie plasterki, a łodyżki na małe ok. 1 cm kawałki. Z cytryny wyciskamy sok. Wrzucamy buraczki i łodyżki do 1 litra wrzącej osolonej wody z dodatkiem soku z 1/2 cytryny, zakwasu buraczanego i gotujemy przez 10 minut. Dodajmy pokrojone liście botwinki i gotujemy kolejne 5 minut. W tym czasie siekamy drobno koperek. Studzę. Wyciągam łyżką cedzakową buraczki i botwinkę, dodaję jogurt i dokładnie mieszam za pomocą trzepaczki, aby nie było grudek, dodajemy 2 łyżki posiekanego koperku oraz ugotowaną botwinkę. Doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, mieszamy całość. Podajemy w miseczkach lub bulionówkach z gałązką koperku, kleksami z jogurtu greckiego.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !