Sposób przygotowania

Drożdże rozpuszczamy w mleku, następnie rozczyn wlewamy do 300g mąki pszennej, wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto jest za suche, dolewamy odrobinę mleka. Formujemy z wyrobionego ciasta dwie kluchy i odstawiamy na kwadrans w misce przykryte ściereczką. Następnie wrzucamy na wrzątek i gotujemy 20 minut. Po tym czasie odcedzamy i odstawiamy na chwilę do wyschnięcia. Następnie kroimy na kromki i podajemy z ogórkami kiszonymi oraz z sosem grzybowym, który przyrządzamy wcześniej następująco:
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na średnie kawałki. Następnie wrzucamy na wrzątek (bez soli!) z liściem laurowym oraz zielem angielskim i gotujemy 10 minut. Następnie odcedzamy. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w pióra. Następnie wrzucamy na rozpuszczone masło. Kiedy cebula już się podsmaży, dodajemy pieczarki. Dusimy wszystko około 15 minut aż pieczarki uzyskają odpowiednią miękkość. Jeśli potrawa jest za sucha, zawsze można podlać ją bulionem lub wrzątkiem. W szklance roztrzepujemy śmietankę z mąką. Zalewamy tym pieczarki, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Gotujemy jeszcze chwilę cały czas mieszając aż sos zgęstnieje.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    pychota, zjadło by się :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    msmariusz

    tak ładnie wygląda i ja bym się skusiła

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !