Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogale

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
jaja 2 sztuki
cukier 1/2 szklanka
drożdże 8 dag
mleko 1/2 szklanka
margaryna 1 kostka
dżem truskawkowy 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Rogale

Drożdże rozdrabniamy w letnim mleku z 1 łyżką mąki i cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajka, dodajemy cukier i wlewamy roztopioną margarynę. Mieszamy na gładka masę. Dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i odstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Ciasto rozwałkowujemy i formujemy rogale i nadziewamy je dżemem. Pieczemy ok. 20 minut. Podajemy lukrowane.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak