Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

smalczyk ef de luxe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina 0,5 kg
boczek wędzony 0,3 kg
cebula 3 szt
czosnek 4-8 ząbki
jabłko kwaśne 1 szt
śliwki suszone 3-4 szt
majeranek 2 garście
sól do smaku
pieprz 1 szczypta
Zioła prowansalskie suszone Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: smalczyk ef de luxe

1.kroimy słoninę w kostkę i wrzucamy do garnka z grubszym dnem i stawiamy na małym ogniu
(*pamiętajmy o mieszaniu co jakiś czas)
W między czasie przygotowujemy resztę składników:
2.Kroimy w kostkę boczek wędzony.
3.Kroimy w kostkę lub piórka cebulę.
4.Kroimy w małe kawałki śliwki suszone.
5.Wyciskamy prze praskę czosnek, dodajemy ciut soli do niego.
6.Obieramy jabłko i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
7.Do stopionej słoninki dodajemy boczek.
8.Po paru minutach wrzucamy cebulę.
9.Gdy cebula będzie już miękka, niemal rozpływająca się, dodajemy jabłko i śliwki.
10.Gdy jabłko się zesmaży dodajemy czosnek.(nie smażymy za długo,żeby nie zgorzkniał.
11. Wsypujemy majeranek, pieprz, sól, zioła lub inne ulubione przyprawy.
12.Teraz wystarczy przelać ostrożnie smalczyk w naczynka, słoiczki lub zostawić w garnku i zostawić do zastygnięcia.

SMACZNEGO !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak