Sposób przygotowania

Udka trzeba oczywiście dobrze wymyć, Osuszone natarłam solą, czosnkiem suszonym granulowanym, pieprzem mielonym białym i papryką (słodką albo ostrą, ale to zostawiam do wyboru). Włożyłam po 3 szt. do torebek z grubej folii (takich do mrożonek) i do każdej wlałam ok. 3/4 szkl. maślanki. Torebki zawiązałam mocno starając się wypchnąć z nich jak najwięcej powietrza. Potem jeszcze potrząsałam nimi aby całe udka oblepiła maślanka. Tak przygotowane włożyłam na całą noc do lodówki - dobrze włożyć do jakiegoś pojemnika na wypadek gdyby przez jakąś dziurkę wyciekała maślanka. Następnego dnia udka wyjęłam, ale nie obcierałam ich z maślanki tylko takie ubabrane położyłam na blaszkę posmarowaną olejem. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam ok. 45 min.. W trakcie pieczenia polewałam wytopionym tłuszczem a gdy wydawało mi się, że sos nadmiernie odparował dolałam 1/3 szkl. wody. Jeśli udka w/g Was zaczną się za bardzo rumienić to można wierzch przykryć folią aluminiową. Polecam, bo mięso jest wyjątkowo delikatne i rozpływa się w ustach.

Komentarze

  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Robiłam, pyszne!
  • 1
    original
    Opublikowano

    sylwiachmiel

    musze sprobowac,bardzo apetycznie wygladaja
  • 5
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Fajny pomysł. Nigdy nie próbowałam tak przyrządzonych udek:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    Też robiłam podobne.Są pyszne.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Martysia

    W maślance jeszcze nie próbowałam, muszę to nadrobić :)
  • 1
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    koniecznie do wypróbowania
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    ciekawe
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    fictor123

    mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    fictor123

    mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    fictor123

    mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    fictor123

    mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    fictor123

    mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    fictor123

    mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnieszka/picola

    ciekawe
  • 0
    original
    Opublikowano

    ALAGOR

    fajna sprawa obiadowa ;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !