Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidorowy gulasz z łopatki

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 1/2 kg
czosnek 4 ząbki
oregano świeże
oliwa
cebula
przecier pomidorowy
Bulion grzybowy 1 kostka
Kucharek przyprawa uniwersalna
ketchup pikantny 2 łyżki
woda
śmietana 12%
mąka

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowy gulasz z łopatki

Kroki postępowania

1
Łopatkę wieprzową kroimy w kostkę i przyprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, świeżą bazylią, świeżym oregano, Warzywkiem oraz pieprzem ziołowym. Przyprawione mięso odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę, żeby przeszło smakiem.
Krok 1 - Pomidorowy gulasz z łopatki foto
2
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, na której podsmażamy mięso.
Krok 2 - Pomidorowy gulasz z łopatki foto
3
Gdy mięso będzie podsmażone dodajemy pokrojoną w krążki cebulę i dusimy do czasu jej zeszklenia. Następnie mięso podlewamy gorącą, przegotowaną wodą tak, by mięso było przykryte. Dodajemy kostkę grzybową. Dusimy 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i ketchup pikantny. Mieszamy. Gotujemy około 5 minut.
Krok 3 - Pomidorowy gulasz z łopatki foto
4
Powstały sos zaciągamy zaklepką z wody, śmietany i mąki. Gotujemy ponownie około 5 minut.
Krok 4 - Pomidorowy gulasz z łopatki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak