Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupka warzywna z mięsnym dodatkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 1 szt
kukurydza 1/3 puszki
brokuł 0,5 małej główki
seler 4 łyżki
mięso mielone wieprzowe 250 gram
bazylia 1 łyżeczka
tymianek 1 szczypta
pieprz do smaku
sól do smaku
oliwa 2 łyżki
natka pietruszki 0,5 łyżki
ryż 0,5 szklanki
oregano 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupka warzywna z mięsnym dodatkiem

Marchew kroimy w talarki, kukurydzę parzymy gorącą wodą, brokuł dzielimy na małe różyczki i płuczemy. Seler trzemy na tarce z grubymi okami, wystarczy go tyle, żeby zajmował ok. 4 łyżki.
po 20
w misce rozrabiamy mięso mielone z oregano, bazylią i tymiankiem oraz solą i pieprzem do smaku, odstawiamy do lodówki.

W rondelku nagrzewamy oliwę, na którą wrzucamy wszystkie warzywa. Po około trzech minutach dodajemy 2,5 szklanki wody i dodajemy ryż.

Kiedy zupa bulgoce, wyciągamy z lodówki mięso i formujemy z niego małe kuleczki, o kształcie zbliżonym do kopytek, żeby sprawialo wrażenie kluseczek. Dodajemy je do wywaru i czekamy aż wszystko się zagotuje. Kiedy mięso jeszcze nie jest do końca ugotowane dodajemy do zupy odrobinę oregano oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość u mnie gotowa była po około 30 minutach, kiedy warzywa nie były rozmiękle a ryż ugotowany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 24.07.2012 17:56
smaczna
joanna77 04.07.2012 17:58
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak