Sposób przygotowania

Ostudzone ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną(w takiej ilości by ciasto się nie kleiło). Wyrabiamy ciasto. Podzielić na 3 części. Z każdej zrobić wałek, odkrawać z niego porcje ciasta, formować z nich okrągłe, cienkie placuszki. Na środek każdego kłaść truskawkę, nasypać ½ łyżeczki cukru i zlepiać formując knedle.
Gotować w osolonej wodzie niecałe 10 minut od momentu wypłynięcia.

Knedle najlepiej smakują ze śmietaną.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    dobre ale wolę z mięsem

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !