Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ROLADA "BANANOWE OCZKO"

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
cukier 8 dag
mąka 8 dag
kakao 2 dag
orzechy włoskie 15 dag
cukier puder 15 dag
masło 20 dag
mleko 1/2 szkl
olejek rumowy 1 szt
polewa orzechowa
banan 2-3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: ROLADA "BANANOWE OCZKO"

Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę. Nadal ubijając dodajemy po trochę cukru i po jednym żółtku. Na końcu wsypujemy mąkę wymieszana z kakao. Ostrożnie i delikatnie mieszamy wszystko razem. Ciasto wylewamy na dużą formę i pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto przekrawamy wzdłuż na dwa placki i studzimy. Orzechy zalewamy wrzącym mlekiem, prażymy przez chwilę i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce zimne orzechy, oraz łyżeczkę olejku. Utarty krem rozkładamy na środku ciasta. Robimy w nim wgłębienie i układamy obrane banany. Przykrywamy je kremem. Całość nakrywamy drugim plackiem i przyciskając go łączymy brzegi, tak aby po przekrojeniu rolada miała kształt oczka z bananem w środku. Wierzch smarujemy polewa i posypujemy orzechami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak