Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczochy w śmietanie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

karczochy 8
masło lub margaryna 1 łyżka
cytryna 1
śmietana 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Karczochy w śmietanie

Karczochy dokładnie opłukać, odciąć łodygi tuż pod nasadą,i oczyścić z wierzchnich liści a końce pozostałych obciąć. Karczochy przekroić na pół i usunąć znajdujące się w środku włókna.Sok z cytryny wyciskamy do miski z dodą moczymy w niej karczochy około 10 minut. W rondlu rozgrzać masło, włożyć starannie odsączone karczochy, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 miut.Pod koniec dodać śmietanę, wymieszać i zagotować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wojt@s
Wojt@s 23.08.2013 00:00
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak