Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki na parze

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 6 szklanek
mleko 1/2 litra
cukier 1 szklanka
drożdże 10 dag
jajko 3 sztuki
olej 3 łyżki
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki na parze

Przygotowujemy rozczyn. Drożdże kruszymy z łyżką cukru., i odrobiną ciepłego mleka i odstawiamy na ok. 10 min do wyrośnięcia.
Do mąki dodajemy sól, mleko, cukier, jajka, olej i rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto urośnie, odrywamy kawałki i wyrabiamy małe kulki, obtaczamy w mące i zostawiamy jeszcze na chwilę do wyrośnięcia.

W dużym garnku gotujemy wodę, przykrywam garnek gazą (obwiązuję sznurkiem by się nie zsuwała) i układam na niej bułeczki (3-4 zależy od średnicy garnka) przykrywam miską i paruję o 15 minut.

Takie bułeczki podaję z jagodami lub innymi owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gryczyn 09.07.2012 12:10
smak dzieciństwa! czas go sobie przypomnieć....
niedozywiona 26.06.2012 17:13
mniam, mniam! nic tylko jeść :D
Hanna5 26.06.2012 14:20
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak