Sposób przygotowania

Przygotowujemy rozczyn. Drożdże kruszymy z łyżką cukru., i odrobiną ciepłego mleka i odstawiamy na ok. 10 min do wyrośnięcia.
Do mąki dodajemy sól, mleko, cukier, jajka, olej i rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto urośnie, odrywamy kawałki i wyrabiamy małe kulki, obtaczamy w mące i zostawiamy jeszcze na chwilę do wyrośnięcia.

W dużym garnku gotujemy wodę, przykrywam garnek gazą (obwiązuję sznurkiem by się nie zsuwała) i układam na niej bułeczki (3-4 zależy od średnicy garnka) przykrywam miską i paruję o 15 minut.

Takie bułeczki podaję z jagodami lub innymi owocami.

Komentarze

  • 1
    img_20160310_110707
    Opublikowano

    Hanna5

    smakowicie wygląda
  • 1
    original
    Opublikowano

    niedozywiona

    mniam, mniam! nic tylko jeść :D
  • 1
    original
    Opublikowano

    gryczyn

    smak dzieciństwa! czas go sobie przypomnieć....

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !