Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łatwy, smaczny pszenny chleb z ziarnami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gram, u mnie Lubella Pełne Ziarn
drożdże 7 gram, suchych
ziarna słonecznika garść
sól 1 łyżka
woda 350 ml, letniej

Przepis i sposób przygotowania na: Łatwy, smaczny pszenny chleb z ziarnami

Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól i ziarna. Mieszamy. Wlewamy wodę. Wyrabiamy łyżką lub mikserem, aż składniki dokładnie się połączą. Powinno powstać dość miękkie, kleiste ciasto. Przy wyrabianiu łyżką trwa to ok. 5 minut.
Małą keksówkę smarujemy oliwą i wysypujemy mąką. Nakładamy łyżką ciasto. Wierzch wyrównujemy mokrą łyżką, lub mokrą dłonią.
Zostawiamy chleb na ok. 30-40 minut do wyrośnięcia (najlepiej wyrasta w piekarniku podgrzanym do 50 stopni)
Jeśli ciasto rosło nam w piekarniku, to je wyjmujemy i porządnie nagrzewamy piekarnik do pieczenia (ustawiamy grzanie góra-dół i temperaturę 220 stopni)
Wkładamy chleb do piekarnika i pieczemy przez ok. godzinę (po pół godzinie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni)
Chleb ładnie wyrósł, chociaż w trakcie pieczenia dwa razy wysiadł prąd :D

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak