Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czterowarstwowy sernik na zimno

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biała czekolada 10 dag
masło 10 dag
śmietana 30% 200 ml
mleko 2% 150 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 czubata łyżka
cukier
galaretka truskawkowa 1 szt
truskawki świeże 1 kg
gwiazdki cukrowe
perełki kolorowe
pastylki czekoladowe
herbatniki 20 dag
twaróg 60 (mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Czterowarstwowy sernik na zimno

Kroki postępowania

1
Ciastka maślane wkładamy do woreczka foliowego i dokładnie rozgniatamy wałkiem do ciasta lub rozdrabniamy na pył w blenderze. Rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do czasu aż czekolada cała się rozpuści. Wsypujemy pokruszone herbatniki, dokładnie mieszamy. Masą wylepiamy dno formy do tarty. Formę wkładamy do lodówki na 30 minut.
Krok 1 - Czterowarstwowy sernik na zimno foto
2
Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki. 8-10 sztuk odkładamy do dekoracji, pozostałe dokładnie miksujemy, słodzimy do smaku. Połowę żelatyny rozpuszczamy w 70-80 ml wody i dodajemy do zmiksowanych truskawek. Dokładnie mieszamy. Gdy truskawki zaczną tężeć, wykładamy je na maślany spód i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Krok 2 - Czterowarstwowy sernik na zimno foto
3
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec słodzimy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku, dodajemy 2-3 czubate łyżki twarogu. Ciągle ubijając dodajemy do śmietany pozostały ser, a następnie żelatynę zmieszaną z twarogiem. Dokładnie miksujemy.
Krok 3 - Czterowarstwowy sernik na zimno foto
4
Masę serową wykładamy na zastygnięte truskawki. Wkładamy do lodówki na kolejne 2 godziny. Pozostałe truskawki kroimy w talarki. Układamy na zastygniętej masie serowej.
Krok 4 - Czterowarstwowy sernik na zimno foto
5
Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć, zalewamy nią sernik. Przyozdabiamy gwiazdkami i perełkami do dekoracji oraz czekoladowymi pastylkami. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Krok 5 - Czterowarstwowy sernik na zimno foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 08.01.2013 20:04
wygląda wspaniale! Już nie mogę się doczekać sezonu truskawkowego! :)
Monika58 03.09.2012 15:15
wygląda pysznie
motylwe 26.06.2012 12:56
skusiłabym się na pewno:)pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak