Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowy blok

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

galaretka truskawkowa 3 szt
truskawki świeże pół kg
śmietanka 100 ml
cukier 1 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowy blok

Galaretki rozpuszczamy w połowie wody , jaką podano w przepisie . Foremkę keksową podeprzyj z jednej strony i ustaw ją na dolnym rogu , ułóż w nim część pokrojonych truskawek i zalej częścią galaretki . I do lodówki. Żelatynę zalewamy pół szklanki wody i odstawiamy na 5 minut do napęcznienia . Rozpuszczamy w kąpieli wodnej , ostudzić . Wymieszaj , dodając do niej po łyżce śmietanki 30 procentowej ubitej z cukrem . Masę śmietanową wlej na truskawki , zmieniając nieco nachylenie formy i wstaw do lodówki aby zastygła . Resztę truskawek zmiksuj i połącz z powstałą galaretką . wlej do ustawionej już normalnej formy i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia a przed podaniem zanurz formę w ciepłej wodzie na 5 sekund , przykryj deseczką i odwróć do góry dnem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 23.11.2013 10:29
na pewno pyszny
meg1984 08.03.2013 21:35
rewelacja taki deser:)
anika711 15.09.2012 06:37
uczta dla oczu i podniebienia
SYLKA 09.08.2012 22:45
pycha
Justyna/Dzastus 09.08.2012 17:40
ładnie musi to wygladac
Puszcza 09.08.2012 10:29
pyszny i prosty
bgs1984 01.07.2012 21:33
mniam
marzenciak1985 01.07.2012 21:25
mniam
agus1 28.06.2012 18:56
wyśmienite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak