Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z kremem z mascarpone i z brzoskwiniami

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 4 sztuki
cukier 80 gram
mąka tortowa 50 gram
mąka ziemniaczana 20 gram
płatki owsiane 50 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 50 gram
Krem:
śmietana kremówka 300 gram
mascarpone 250 gram
cukier puder 1 łyżka
brzoskwinie w puszce 4 sztuki
woda letnia 4 (przegotowana)
czekolada biała 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z kremem z mascarpone i z brzoskwiniami

CIASTO: białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając.

Obie mąki i proszek do pieczenia przesiewam przez gęste sitko i dokładnie mieszam z płatkami owsianymi. Powstałą mieszankę dodaję partiami do masy jajecznej miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Dodaję roztopione i przestudzone masło oraz letnią wodę, delikatnie miksuję.

Ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180*C i piekę 12 minut.

Jeszcze gorące ciasto wykładam na lnianą ściereczkę, delikatnie zdejmuję papier do pieczenia, a ciasto razem ze ściereczką zwijam w roladę. Odkładam do całkowitego wystygnięcia.

KREM: połamaną na kawałki czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą miksuję z serkiem mascarpone. Mocno schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i łączę z czekoladą i serkiem. Krem wkładam na 30 minut do lodówki.

Odsączone z syropu brzoskwinie kroję na drobne kawałki.

Wystudzone ciasto rozwijam, równomiernie rozsmarowuję krem i wykładam pokrojone brzoskwinie. Ponownie zwijam roladę. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 30.12.2013 12:27
wygląda zachęcająco :) zjadłabym teraz kawałeczek :)
Klausia 07.12.2013 10:23
Bardzo podoba mi się ta Twoja rolada :)
Wacław 23.11.2013 07:38
prezentuje się rewelacyjnie
Bernadeta1 07.08.2013 00:47
kusi wyglądem i smakiem
IZABELA29 13.07.2013 20:37
przepyszna
Aneta41 26.01.2013 18:07
genialna!!!
barbara11561 30.12.2012 16:32
rewelacyjnie wygląda
Poison1988 30.10.2012 17:57
wszelkiego typu rolady to moja wielka słabość! :)
alaaa 03.09.2012 20:45
pyszności,,,
anemon 02.09.2012 23:36
Święta racja.
Ewa104 02.09.2012 12:04
A co tam,że idzie w boczki.Jakieś przyjemności trzeba mieć,prawda?
Monika-twin 30.08.2012 09:23
ja tez bym sobie zjadła cos takiego
Beatris 06.08.2012 10:21
Z takim kremem to prawdziwa ambrozja.
Justyna23
Justyna23 25.07.2012 12:19
pycha
anemon 22.07.2012 16:26
To ciasto jest bardzo "elastyczne" zupełnie nie miałam problemów ze zwinięciem rolady i ciasto nie popękało. Nie jest tak delikatne jak biszkoptowe, jest bardziej "ciężkie", ale jak dla mnie, bardzo smaczne. Polecam.
Ilona15 22.07.2012 15:18
Ciasto bardzo apetycznie wygląda, przepis powędruje do wypróbowania, bo jednak nie wszystkie chcą się tak pięknie zwijać bez popękania
rjustysia 11.07.2012 09:52
Rzeczywiście bardzo apetyczna ta rolada. Czekamy na następne ;)
anemon 08.07.2012 19:30
Dziękuję bardzo, to chyba szczęście nowicjuszki.
MAR3STA 07.07.2012 22:01
przepyszna rolada, a jak na pierwszą to duże BRAWO!
IZABELA29 03.07.2012 10:50
sama słodycz
Grazyna0211 02.07.2012 12:59
pyszne ciasto ja bardzo takie lubię
anemon 28.06.2012 18:31
To moja pierwsza w życiu rolada, aż sama jestem zdziwiona, że to takie łatwe. Misia z tą roladą nie ma żadnych problemów, bardzo łatwo ciasto się zwija i nie pęka. Polecam.
ben-ka 28.06.2012 00:19
zjadłabym....takie apetyczne ciacho:)
misia53 27.06.2012 19:51
anemonku, jak ty to robisz? pyszności!
halina17 26.06.2012 12:00
smaczna rolada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak