Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buchty z dżemem truskawkowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
mleko 1 szklanka
drożdże 4 g
cukier 4 łyżki
dżem truskawkowy
masło 3 łyżki
cukier
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Buchty z dżemem truskawkowym

Kroki postępowania

1
Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem z dodatkiem cukru. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - około 15-20 minut.
Krok 1 - Buchty z dżemem truskawkowym foto
2
Wyrośnięte drożdże wymieszać z mąką.
Krok 2 - Buchty z dżemem truskawkowym foto
3
3 łyżki masła stopić i letnie dodać do ciasta. Wymieszać dokładnie, aż ciasto będzie plastyczne.
Krok 3 - Buchty z dżemem truskawkowym foto
4
Odstawić do wyrośnięcia.
Krok 4 - Buchty z dżemem truskawkowym foto
5
Z ciasta odrywać kawałki, zrobić kulkę, spłaszczyć i dodać dżem, zakleić. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Krok 5 - Buchty z dżemem truskawkowym foto
6
Wodę zagotować, buchty umieścić na sitku, na gaży bądź tak jak ja w drugim garnku z dziurkami. Przykryć pokrywką i pozostawić na 5-7 minut.
Krok 6 - Buchty z dżemem truskawkowym foto
7
Buchty można podawać z masłem i posypane cukrem, pyszne są także z owocami i polane sosem owocowym.

Smacznego.
Krok 7 - Buchty z dżemem truskawkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 31.07.2012 08:32
pyszności;)
Justyna28 26.06.2012 10:33
interesujące:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak