Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort urodzinowy - wypasiony

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2/3 szklanka
mąka ziemniaczana 1/3 szklanki
jajko 4 sztuki
cukier 3/4 szklanek
Krem:
budyń śmietankowy 2 sztuki
mleko 1,5 szklanki
cukier 2 łyzki
masło 1 kostka
kakao 3 łyżki
śmietana 30% 2 kubki
brzoskwinie w puszce 1 puszka
bakalie
poncz

Przepis i sposób przygotowania na: Tort urodzinowy - wypasiony

BISZKOPT białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać żółtka, a na końcu obie mąki przesiane przez sito. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, Piec około 25-30 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i rzucić o podłogę - można dwa razy :). Włożyć znów do piekarnika, uchylić drzwiczki i całkowicie przestudzić. Zimny biszkopt wyjąć z formy i przeciąć na 3 części.
KREM budynie ugotować z mniejszą ilości mleka i dodatkiem cukru. Masło utrzeć na krem, i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na końcu wmieszać kakao - można dodać kieliszek rumu.
Śmietanę ubijamy na sztywno i dosładzamy wg uznania.
SKŁADANIE pierwszy biszkopt nasączamy ponczem, rozsmarowujemy połowę kremu czekoladowego, układamy plasterki brzoskwiń. Nakładamy drugi biszkopt, nasączamy ponczem, dajemy drugą część kremu i dajemy rodzynki nasączone w rumie bądź płatki migdałów. Nakładamy trzeci biszkopt i wszystko przykrywamy ubitą na sztywno śmietaną. Dekorujemy wg uznania.
Ten tort był robiony ba Wielkanoc więc jest bardzo wielkanocny :)

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 26.06.2012 12:03
smacznie wygląda torcik
daria2911 26.06.2012 11:19
super torcik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak