Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Malutkie słodziutkie ptysie

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
woda 1 szklanka
margaryna 1/2 kostki
jajko 2 sztuki
sól
śmietana 30% 1 szklanka
czekolada

Przepis i sposób przygotowania na: Malutkie słodziutkie ptysie

Margarynę zagotować z wodą, dodać sól. Dodać mąkę i szybko wymieszać na gładką masę. Ostudzić. do zimnego ciasta dodać jajka i zmiksować na gładką masę. Ptysie układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia pomagając sobie 2 łyżeczkami bądź wyciskając małe ptysie ze szprycy. Piec w mocno nagrzanym piekarniku w temp. około 180'C przez 20 minut. Muszą być złociste. Najlepiej nie otwierać piekarnika przy pieczeniu. Przestudzone ptysie napełnić ubitą śmietaną z dodatkiem cukru i polać rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 19.02.2016 08:32
smakowicie,że chce sie jeść
Betka 15.08.2012 07:37
lubię takie rzeczy;)
daria2911 27.06.2012 11:00
coś pysznego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak