Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluszki ziemniaczano ziołowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
jajko 2 szt
żółtko jajek 1 szt
sól
Zioła prowansalskie suszone Prymat
mąka 1/2 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
maslo 1 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Paluszki ziemniaczano ziołowe

Ugotowane i wystudzone ziemniaki , zgniatamy przez praskę . Do gotowej masy dodajemy żółtko i jajko , mąkę zioła prowansalskie doprawiamy do smaku solą i około 2 łyżek bułki tartej . Zagniatamy ciasto , musi być gładkie jak na kluski śląskie . Urywamy po kawałku i formujemy wałeczki kroimy na paseczki długości około 5 centymetrów . Przygotowane paseczki gotujemy w osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch . Wyjmujemy przelewamy wodą i podajemy do dań z mięsa lub same z podsmażoną cebulk

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 28.05.2013 14:24
Ciekawy pomysł
Seba 21.08.2012 09:28
pycha
Wafelek2601 26.06.2012 19:42
Smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak