Sposób przygotowania

Karmelizowane jabłko to receptura mojej zdolnej teściowej, która dodaje je do zupy przecieranej.

- 1/2 mix sałat fit & easy family
- 1/2 jabłka
- cukier kryształ (do karmelizacji, ilość do oprószenia kawałków)
- 2 łyżki kuskus
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka jogurtu naturalnego

Pół jabłka obierz i pokrój w 2-3 mm talarki wzdłuż kawałka. Przełóż na suchą patelnię i lekko podgrzewaj na małym ogniu, jak jabłko zacznie mięknąć oprósz cukrem jabłka. Następnie delikatnie przewróć je. Ponownie oprósz jabłka cukrem. Musisz podejrzeć jabłko czy cukier pod nim nabiera bursztynowego koloru, jeśli tak za chwilkę je obrócisz by na drugim boczku również je skarmelizować. Stój przy patelni by nie spalić cukru. Gotowe kawałki przełóż na talerzyk do przestygnięcia.

Kaszę mannę przełóż do salaterki, zalej wrzątkiem na 0,5 cm powyżej kaszy. Ostaw do napęcznienia. Po kilku minutach kasz powinna wchłonąć całą wodę, jeśli nie poczekaj jeszcze kilka minut. Kiedy będziesz mieć pewność że cała woda jest w kaszy dodaj do nie sól, cukier i jogurt, wymieszaj.

Kiedy jabłko ostygnie jest gotowe do dodania do sałaty, nie jest sztywne ale bardzo słodkie.

Sałatę, jabłko i kaszę lekko wymieszaj i zajadaj! Polecam na Śniadanie:)

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Cukiereczek13

    pysznie wyglada :)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    dobra sałatka
  • 0
    original
    Opublikowano

    Justyna23

    super potrawa :-)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mariola7

    pycha
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    strzelec02

    ładna ,kolorowa i na pewno smaczna
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mariola7

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !