Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem porzeczkowo - malinowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czerwone porzeczki0 400 g
maliny świeże 300 g
cukier żelujący 700 g
słoiki 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem porzeczkowo - malinowy

Po umyciu i obraniu owoców, włożyłam je do garnka i zasypałam trochę cukrem aby puściły sok i odstawiłam na całą noc. Następnego dnia postawiłam na gazie i gotowałam około 30 minut żeby odparował sok. Po 30 minutach wsypałam resztę cukru i gotowałam jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie przelewałam dżem do wyparzonych słoików, zamykałam i ustawiłam do góry nogami:).
Wyszły mi 3 słoiczki po 300 ml i jedna miseczka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 14.07.2012 15:41
zdecydowanie można bez c. żelującego bo i tak zawiera dużo pektyn, więc nie ma problemu z przechowanie i konsystencją.
smerfetka79 14.07.2012 15:40
robiłam podobny w ubiegłym roku:)
adelajda 03.07.2012 09:13
Super !!! Mogę go robić bez żelującego ?
Rafał10 01.07.2012 11:43
ooo takie lubię najbardziej ! NATURALNE!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak