Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 200 gram
cukier 3/4 szklanki
jajko 5 sztuk
mąka 3 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 3 łyżki
sól szczypta
dżem (słoik ok. 200 gram, z kwaśnych

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak

Zimne masło siekamy z mąką, proszkiem do pieczenia, trzema łyżkami cukru, solą i żółtkami. Zagniatamy ciasto (szybko).
Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy kakao i zagniatamy z ciastem. Z każdej z trzech części robimy kulę i wkładamy na godzinkę do lodówki.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru.
Średnią blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy na nią, na tarce o dużych oczkach, kulę z jasnego ciasta . Rozsmarowujemy na startym cieście dżem. Na to ścieramy kulę ciasta z kakao. Na wierzch wykładamy pianę z białek, a na białka ścieramy ostatnią kulę ciasta (opcjonalnie można położyć na wierzchu jeszcze kilka pokrojonych śliwek)
Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 25.06.2012 23:45
moje ulubione ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak