Sposób przygotowania

Wszelkie proporcje składników są podane w przybliżeniu, ilość słodkiej zalewy jest zależna od wielkości składników i tego, jak bardzo uciśniemy w nich truskawki ( i mniej truskawek na 1 słoik tym wiecej zalewy), ważne jednak aby zachować wartoświ wody i cukru 2:1. Umyte truskawki układamy ścisle do słoików (w trakcie pasteryzacji znacznie 'skrótną'). Wodę gotujemy z cukrem, a następnie ciepłą wlewamy do słików - dokładnie zakręcamy. Sloiki pasteryzujemy ok 10 minut i gotowe.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    EWI

    uwielbiam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magdalena/Madija

    maliny robiłam, ale truskawek tak jeszcze nie, warto spróbować:)
  • 1
    beztytulu
    Opublikowano

    marzenciak1985

    mniam
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    bgs1984

    mniam
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    truskawki były tak drogie,że w tym roku nie mam zapasów:(
  • 3
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    ja miałam własne, ale te nie zrobiłam dużo przetworów, bo miałam pierwszoroczne krzaczki inie owocowały obficie..
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Ja też w tym roku nie robiłam przetworów, bo swoich mam mało, a w sprzedaży drogie. Mam nadzieję, że z malinami będzie lepiej.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Kate131

    potem w zimie jak znalazł
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    Kiedyś robiłam tak truskawki, smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    malaczarna23

    z truskawek nie robiłam kompotu niestety bo wyrosło ich zbyt mało:( a szkoda..

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !