Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z truskawkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt.
cukier 10 dag
mąka krupczatka 10 dag
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia odrobina
DODATKOWO:
śmietan fix 1 opakowanie
truskawki świeże wg uznania
cukier do smaku
orzechy 4 posiekane
kremówka 250 zimna

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z truskawkami

Kroki postępowania

1
Przygotować blaszkę do pieczenia, taką z 3 jedynie niskimi bokami. Posmarować ją delikatnie tłuszczem i koniecznie wyłożyć pergaminem. Zagiąć papier z każdego boku.
Krok 1 - Rolada z truskawkami foto
2
Oddzielić białka od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, za każdym razem dokładnie ubijając, aż się rozpuści. Wkręcać po 1 żółtka.
Krok 2 - Rolada z truskawkami foto
3
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia (na czubek łyżeczki) i kakao, delikatnie przesiać porcjami do kremu i wymieszać.
Krok 3 - Rolada z truskawkami foto
4
Na końcu szpatułką wmieszać orzechy. Gotowe ciasto wylać na blaszkę i równomiernie rozprowadzić od brzegu do brzegu. Wsadzić do nagrzanego do 150°C i piec ok. 15-20 minut. Sprawdzić patyczkiem.
Krok 4 - Rolada z truskawkami foto
5
Na blacie rozłożyć świeżutką ściereczkę i posypać ją 1 łyżką cukru. Upieczone ciasto wyjąć i wyrzucić ostrożnie z blachy na ściereczkę.
Krok 5 - Rolada z truskawkami foto
6
Zdjąć papier i jeszcze gorące zwinąć razem ze ściereczką. Wystudzić.
Krok 6 - Rolada z truskawkami foto
7
Gdy ciasto stygnie można obrać i pokroić na duże kawałki truskawki. Śmietanę jednak należy ubić tuż przed nadzianiem ciasta, dodając łyżkę cukru i w trakcie ubijania wsypywać śmietan-fix. Bitą śmietaną posmarować ciasto i posypać truskawkami.
Krok 7 - Rolada z truskawkami foto
8
Zwinąć z powrotem w roladę, Można owinąć folią spożywczą i wsadzić do lodówki, gdy będzie podawana nieco później.
Krok 8 - Rolada z truskawkami foto
9
Pokroić na plasterki i podawać.
Krok 9 - Rolada z truskawkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magduś83 30.09.2012 10:27
smaczne :)
borgia 31.08.2012 11:21
Blaszka, na której piekę ma 26 x 40 cm, ale zaginam papier do góry jakieś 7 cm przed końcem blaszki, więc o tyle ciasto jest "krótsze". Można zrobić na całej długości, jednak będzie większe, chociaż cieńsze - więcej bitej śmietany trzeba będzie dołożyć. I owoców.
ElizaT 31.08.2012 10:46
jak duża jest blaszka, jakie są jej wymiary?
Kate131 12.08.2012 09:43
super
caralajna 16.07.2012 12:44
pyszna
Rogalik 25.06.2012 22:50
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak