Sposób przygotowania

Mięso wymieszać z jajkiem i kaszą, dodać startą drobno cebulę, przyprawić solą i pieprzem. Uformować klopsiki wielkości dużych orzechów włoskich, obsmażyć je na oleju ze wszystkich stron. Formę ( ja użyłam tortownicy średnicy 22 cm) wysmarować masłem i obsypać grubo bułką, resztek bułki nie wysypywać tylko zostawić na dnie formy. Makaron zalać wrzątkiem i zostawić na 2 min. a potem dokładnie odcedzić. Gdy lekko przestygnie oprószyć solą i ułożyć w formie ugniatając ręką. Pora dokładnie oczyścić, posiekać. Posiekać także obrane ząbki czosnku. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć pora z czosnkiem. Dodać chili, mrożoną fasolkę, wlać mleko rozrobione z mąką. Zagotować mieszając. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Gęsty sos warzywny wylać na makaron, na to ułożyć klopsiki lekko je wciskając, posypać całość posiekaną bazylią i startym serem. Zapiekać 30-40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    fajny pomysł
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewelinapac

    ciekawy pomysł muszę sprubować
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    irenka

    ciekawy przepis
  • 1
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    Rewelacja!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Rogalik

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    sara1

    bardzo ciekawy pomysł na zapiekankę
  • 1
    original
    Opublikowano

    sara1

    bardzo ciekawy pomysł na zapiekankę

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !