Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielony kotlet z pieczarkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 500 g
jajko 3 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szkl
pieczarki 100 g
cebula 1 szt
Zioła prowansalskie suszone Prymat
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Mielony kotlet z pieczarkami

Do mięsa dodajemy 1 jajko, szczyptę soli i pieprzu i 1/2 łyzeczkę ziół prowansalskich. Wyrabiamy mięso, dodając kilka łyżek bułki tartej aby powstała gęsta masa mięsna.
Cebulę szatkujemy i przesmażamy na rozgrzanym tluszczu. Dodajemy pokrojonę w kostkę pieczarki i całość dokładnie dusimy. Odparowujemy nadmiar wody i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi.
Z mięsa formujemy mały placuszek. Na środek kładziemy trochę nadzienia pieczarkowego i zalepiamy, formując zgrabny kotlet. Każdy kotlet panierujemy w rozbetłatnych jajkach doprawionych solą i pieprzem i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 02.08.2013 08:53
lubię mielone z dodatkami, a pieczarki smakują wybornie :)
kala9287 16.01.2013 11:50
super
babi17 05.01.2013 21:50
mniam
Adam/ZUB3R 23.12.2012 11:13
smaczny kotlecik
Magda60 01.11.2012 19:49
pyszne
Pani Domu 03.09.2012 10:23
pyszne kotleciki
TEtalicha 29.08.2012 14:25
taki uwielbiam
Kas2 06.08.2012 18:17
świetny pomysł, na pewno wypróbuję
olkaaa 26.06.2012 08:48
bardzo je lubię
Paweł10 25.06.2012 00:25
pycha
patusia 24.06.2012 23:48
Apetyczny kotlecik :)
matriasik 24.06.2012 23:37
Pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak