Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka wigilijne

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

oliwa 1 łyżka
żółtko jajek 1 sztuki
sól do smaku
pieprz 3 g
masło 5 g
woda 1/2 szkl.
cebula 100 g
mąka pszenna 250 g
grzyby suszone 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka wigilijne

Ugotowane grzybki drobno siekam lub przepuszczam przez maszynkę do mielenia, następnie dodaje podsmażona cebulkę na maśle.Dodaję sól i pieprz, bułkę tartą i odstawiam do wystudzenia.
Wszystkie składniki na ciasto wyrabiam na stolnicy ręką na jednolita masę. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkujemy małe krążki od kieliszka, kładę farsz z grzybków, zwilżam wodą boki małego krążka i starannie sklejam. Układamy uszka na stolnicy. Gotuję w osolonej z dodatkiem łyżki oleju wodzie, gdy wypłyną - gotuję jeszcze 1 minutę i wyciągam do ostudzenia.
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati13 17.07.2012 18:26
wspaniałe!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak