Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frittata z pieczarkami, szparagami, pomidorami i szynką szwarcwaldzką

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
szparagi zielone pęczek
pieczarki 20 dag
pomidory 8 sztuk,małych, (mogą być kiściowe
szynka szwarcwaldzka 5 plastrów
parmezan starty 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
sól do smaku
pieprz do smaku
oliwa do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Frittata z pieczarkami, szparagami, pomidorami i szynką szwarcwaldzką

Plastry szynki kroimy lub rozrywamy na mniejsze kawałki. Podsmażamy przez chwilkę.
Pieczarki myjemy,kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie doprawiając solą i pieprzem.
Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końce. Wrzucamy na patelnię z oliwą, która została po pieczarkach i przez 2-3 minuty podsmażamy.
Pomidory myjemy i jeśli są małe to zostawiamy w całości, jeśli troszkę większe, to przekrawamy na pół.
Jajka myjemy, rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym ząbkiem czosnku. Wrzucamy podsmażone pieczarki. Mieszamy widelcem.
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni (jeśli mamy taką opcję, to najlepiej ustawić piekarnik na grillowanie).
W tym czasie na patelni (takiej, którą można używać w piekarniku) rozgrzewamy łyżkę oliwy. wlewamy masę jajeczno pieczarkową, na wierzchu układamy szparagi, pomidorki i szynkę. Smażymy na niewielkim ogniu, aż dół ładnie się zetnie. Przekładamy do piekarnika i dopiekamy aż zetnie się góra. Chwilkę przed wyjęciem z piekarnika posypujemy wierzch startym parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cranberry 13.05.2013 11:14
wygląda cudnie :)
magdalea 25.06.2012 13:42
świetnie się prezentuje!
Sylwia29 24.06.2012 19:16
Pychota !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak