Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki serowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dag
cukier 50 dag
śmietana 200 ml
aromat waniliowy 1
olej do smażenia
żółtko jajek 3
cukier drobny do smaku
sól do smaku
ser biały 250 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki serowe

Ser biały przekręcamy przez maszynkę. Dodajemy do niego mąkę, szczyptę soli, żółtka, śmietanę, aromat waniliowy. Zagniatamy ciasto. Jeżeli ciastko za bardzo się klei dodajemy jeszcze troszkę mąki. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto, wykrawamy szklanką kółka, a kieliszkiem w tych kółkach wykrawamy mniejsze kółka. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy oponki z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy i posypujemy cukrem. Idealnie smakują z zimnym mlekiem. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 25.02.2013 14:42
dobre
Klausia 13.02.2013 18:52
lubię takie :) pychotki :)
leonkot 28.08.2012 18:56
mniam uwielbiam
elficzna 21.08.2012 11:11
mmm rewelacja !
Amellia 04.07.2012 08:41
mniam
adelajda 29.06.2012 19:30
smaczne
Andysz 25.06.2012 16:04
uwielbiam je!;)
Sylwia29 24.06.2012 19:17
Też takie robię !
daria2911 24.06.2012 19:15
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak