Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort śmietanowo kawowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajek 5
cukru waniliowego 1 łyżka
cukru 4 łyżka
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej 4 łyżka
mąki pszennej 5 łyżka
kawy rozpuszczalnej 3 łyżka
masa
śmietany kremówki 500 ml
cukier waniliowy 1
barwnik czerwony
dżem wiśniowy 250 ml
ziarna kawy w czekoladzie
rurki waflowe puste 1 paczka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietanowo kawowy

Kroki postępowania

1
Białka oddzielić od żółtek ( jajka powinny być mocno zimne ).
Białka przelać do miski blendera z końcówka do ubijania piany.
Ubić pianę a w trakcie ubijania dodać cukier i cukier waniliowy.
Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i nadal ubijać.
Na koniec wsypać obie maki przesiane przez sito z proszkiem do pieczenia i wymieszać ale na wolnych obrotach.
Na sam koniec wsypać kawę i chwilkę miksować aby kawa tylko się połączyła z masą.
Po upieczeniu i przekrojeniu będą widoczne granulki kawy.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować margaryną.
Wylać masę do tortownicy.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni ( ja piekę na drugim poziomie od dołu ) i piec 40 minut.
Po upieczeniu biszkopt wyjąć z formy i położyć np. na ściereczce dnem do góry i wystudzić.
Zimny biszkopt przekroić na trzy placki.
Krok 1 - Tort śmietanowo kawowy foto
2
Przygotować masę : zimną śmietanę wlać do miski blendera też z końcówka do ubijania piany.
Ubić śmietanę i w trakcie ubijania dodać cukier.
Należy uważać aby śmietany nie przebić bo wyjdzie z niej masło.
Gdy jest już ubita odłożyć trochę białej masy i do reszty dodać barwnik i dokładnie ale na wolnych obrotach połączyć go ze śmietaną.
Przełożenie :
Biszkopta powinno się nasączyć, ale ten jest wilgotny i nie ma takiej potrzeby.
Na pierwszy krążek nałożyć dżem, rozsmarować go i nałożyć trochę masy czerwonej, którą również należy rozsmarować.
Przykryć masę drugim krążkiem.
Na niego nałożyć kolejną porcję śmietany kolorowej, rozsmarować i przykryć ostatnim plackiem.
Krok 2 - Tort śmietanowo kawowy foto
3
Resztą masy posmarować wierzch i boki tortu.
Rurki pokroić na trzy części i ułożyć je koliście na górze tortu.
Następnie dowolnie udekorować wierzch białą śmietaną.
Krok 3 - Tort śmietanowo kawowy foto
4
Na koniec poukładać kawę w czekoladzie.
Tort wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny aby dobrze związał.
Krok 4 - Tort śmietanowo kawowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 09.08.2012 19:21
super wyglada
ilka_86 08.08.2012 18:16
pyszności
wedith1 06.08.2012 13:03
Wygląda przepięknie!!!!
cukiereczek 05.07.2012 08:02
arcydzieło cukiernicze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak