Sposób przygotowania

Makaron gotujemy ok. 10 minut w lekko osolonej wodzie (ma być twardszy niż al dente, ale już elastyczny), odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Przygotowujemy sos: Pomidory z puszki wlewamy do miski, kroimy je na mniejsze kawałki, mieszamy z bulionem, przecierem i doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią i cukrem.
Powstały sos wylewamy do żaroodpornego naczynia.
Mieszamy składniki nadzienia: pokrojoną mozzarellę, serek śmietankowy, starty ser żółty(trochę odkładamy), oraz jajko. Nadziewamy muszle i układamy je w naczyniu z sosem.
posypujemy po wierzchu resztą startego sera, skrapiamy 2 - 3 łyżami oliwy extra vergine i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 20 - 25 minut, aż sos zacznie bulgotać (można włączyć na chwilę opcję grilla)
Smacznego!

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    niedozywiona

    zapowiada się bardzo pysznie :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    treonina

    wygląda świetnie, ale chyba sporo czasu potrzeba żeby to przygotować :-) spróbuję
  • 2
    original
    Opublikowano

    parysek10

    elegancko podane
  • 1
    original
    Opublikowano

    Cukiereczek13

    pysznie wyglada :) chetnie wyprobuje przepis :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    vesenka

    wbrew pozorom robi się to całkiem sprawnie :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !