Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

torcik z gruszkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1/2 kost.
cukier puder 1/2 szkl.
mąka 1 szkl.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masa
śmietana kremówka 1/2 l.
wino białe 100 ml.
cukier 1/2 szkl.
laska wanilii
gruszki 2 szt.
Żelatyna wieprzowa Prymat
jajko 1/2 szt.
skórka z cytryny 1/2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: torcik z gruszkami

masło utrzeć z cukrem na puszystą masę dodać jajko.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczeniami otartą skórką z cytryny a następnie połączyć z masą,całość ugnieść na gładkie ciasto rozwałkować je i wylepić tortownicę.Upiec w temp.180st.ok.15min.wystudzić.do garnka wlać śmietanę 100ml.wino dodać cukier i laskę wanilii wymieszać i zagotować,przestudzić.Żelatynę namoczyć po spęcznieniu rozpuścić w ciepłej śmietanie z winem.Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i połączyć z wystudzoną gotowaną masą.Gruszki obrać umyć usunąć gniazda nasienne,pokroić w plasterki i układać na cieście,zalać masą wstawić do lodówki do schłodzenia.Po wierzchu udekorować bitą śmietaną i cząstkami gruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 25.06.2013 23:44
Bardzo ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak