Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche babeczki z czekoladą

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanek
żółtko jajek 1 szt
jajko 1 szt
cukier puder 1/2 szklanka
margaryna 1 szt
czekolada mleczna 1 szt
czekolada biała 1 szt
masło 60 gram
śmietana kremówka 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki z czekoladą

Zmiksuj jajko, żółtko i cukier puder. Do miski wsyp mąkę dodaj pokrojoną drobno margarynę . Dodaj zmiksowane jajka z cukrem i zagnieć ciasto.Ciasta nie chłodzimy rozwałkowujemy n a ok 2 mm i takie ciasto nakładamy na ułożone foremki do babeczek .Przyciskamy ręką wykrawają się kółeczka które wgniatamy do foremek .Piecz w 180ºC aż ciasto nabierze ładnego złoto-brązowego koloru.Następnie wyciągamy babeczki z foremek i zostawiamy do wystudzenia .

Śmietankę podgrzać,dodać masło na jedną czekoladę ok 60 g masła .Ostudzić do ok 40C.Śmietanę dodac do pokruszonej czekolady energicznie mieszając aby wszystko sie dobrze połączyło na gładką lśniącą masę.Można użyć miksera. Tak samo robimy z białą czekoladą .
Masy nakąłdamy do babeczek albo dwie naraz mieszając albo w każda babeczkę inna czekoladą .Ozdabiamy malinami .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 01.09.2012 09:46
muszą być bardzo dobre
kasiaw 11.08.2012 23:13
grzechu warte
Andysz 25.06.2012 15:57
przepyszne;)
iwa643 24.06.2012 08:06
polecam pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak