Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ogórki konserwowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki konserwowe 4 kg
koper włoski
chrzan
czosnek
pieprz ziarnisty
cebula mała
Zalewa:
woda 10 szklanek
cukier 2 szkl
ocet 10 % 2,5 szkl
sól 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: ogórki konserwowe

Ogórki dobrze myję i wkładam do słoików (większe przekrawam wzdłuż). Do każdego słoika wkładam pare ziarenek ziela i pieprzy, 2 ząbki czosnku, pół małej cebulki, kawałek chrzanu i kiść kopru. Przygotowuję zalewę. Gotuję wodę, wsypuję cukier i rozpuszczam go, dodaję sól i na koniec wlewam ocet. Od zagotowania, gotuję ze 3-4 minuty. Gorącą zalewą zalewam ogórki w słoikach. Zakręcam i pasteryzuję około 5-8 minut.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rutynka 21.08.2012 16:44
pyszne ogóreczki
Adamorek 10.07.2012 19:33
doskonałe
parysek10 24.06.2012 12:48
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak