Sposób przygotowania

Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej. Jeśli gotujemy je tego samego dnia, to ważne jest to, żeby były ostudzone. Przepuszczamy je przez maszynkę do mielenia mięsa i wyrabiamy z mąką ziemniaczaną, jajkami i odrobiną soli. Gdy uzyskamy jednolite ciasto odrywamy z niego kawałki, formujemy kulki i delikatnie je spłaszczamy kciukiem. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i wkładamy do niej kluski, gotujemy do momentu wypłynięcia klusek na wierzch, wówczas wyjmujemy je łyżką cedzakową i odsączamy.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Allice

    Kluseczki jak malowane tylko wytopionego boczku z cebulką brakuje.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata113

    Kluski śląskie są super.
  • -1
    no-image
    Opublikowano

    Pyza

    I maślanki
  • 5
    original
    Opublikowano

    sylwiachmiel

    jeszcze nie robilam..pozycze sobie przepis
  • 4
    original
    Opublikowano

    gośka

    Ja robię troszkę inaczej ale spróbuje tak następnym razem:)
  • 6
    no-image
    Opublikowano

    Maryś1

    ładnie wygladaja te twoje kluchy
  • 2
    original
    Opublikowano

    goofy9

    uwielbiam mączne rzeczy a kluski są super
  • 2
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Z 4 razy na m-c je mam.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszne kluski
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszne sa
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    Uwielbiam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    wiktor188

    Pychota
  • 3
    original
    Opublikowano

    ElizaT

    Uwielbiam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina47

    pycha
  • 4
    original
    Opublikowano

    rakow2

    kluski są dobre
  • 0
    original
    Opublikowano

    Joanna120

    fajny zamiennik ziemniaków
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    anya_86

    też takie robię, są super
  • 0
    original
    Opublikowano

    marta1371

    Bardzo je lubię
  • 4
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Bardzo lubię!
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    mogą być i śląskie
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    kielcok1

    lubię czasem zjeść kluski
  • 0
    original
    Opublikowano

    Elżbieta18

    robię takie, najlepiej mi smakują z roladami wołowymi i czerwona kapustą
  • 1
    original
    Opublikowano

    pioge7

    uwielbiam kluski śląskie
  • 2
    original
    Opublikowano

    pioge7

    uwielbiam
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    accee

    YES
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    szajba2

    fajne kluchy
  • 2
    original
    Opublikowano

    Magda60

    swietne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Uwielbiam wszystkie kluski
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Jak ja dawno nie robiłam klusek śląskich,a tak lubię:)
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pyszne, a do nich sosik grzybowy mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ewa36

    Ja też znam i lubię kluski śląskie ale robione z cielych ziemiaków. Łatwiej się sklejają
  • 0
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    moje ulubione :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !