Sposób przygotowania

W garnku zagotowujemy wodę z masłem. Do tej gotującej się mieszanki wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Po chwili ciasto zaczyna odchodzić od ścianek garnka. Zestawiamy garnek z kuchenki i zostawiamy do ostygnięcia (ważne,żeby ciasto porządnie wystygło).Do zimnego ciasta wbijamy jajka i miksujemy na gładką, gęstą masę.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i w dość dużych odstępach wyciskamy przy pomocy rękawa cukierniczego okrągłe porcje ciasta (można też nakładać ciasto łyżką).
Wkładamy do piekarnika na ok.30 minut.
Upieczone zostawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu każdego ptysia przecinamy na pół

Śmietankę ubijamy z cukrem i śmietan fixem. Nakładamy na spód każdego ptysia sporą porcję. Przykrywamy górą ciasta.Można posypać cukrem pudrem.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    beatkaa153

    smakowicie wyglądają
  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    ja jajka wbijam do jeszcze ciepłego ciasta i miksuję

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !