Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z bitą śmietaną

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 szklanka
masło 125 gram
mąka pszenna 1 szklanka
jajko 4 sztuki
śmietanka 400 ml, kremówki, słodkiej
cukier puder 1 łyżka
śmietan fix 2 opakowania, niekoniecznie

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z bitą śmietaną

W garnku zagotowujemy wodę z masłem. Do tej gotującej się mieszanki wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Po chwili ciasto zaczyna odchodzić od ścianek garnka. Zestawiamy garnek z kuchenki i zostawiamy do ostygnięcia (ważne,żeby ciasto porządnie wystygło).Do zimnego ciasta wbijamy jajka i miksujemy na gładką, gęstą masę.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i w dość dużych odstępach wyciskamy przy pomocy rękawa cukierniczego okrągłe porcje ciasta (można też nakładać ciasto łyżką).
Wkładamy do piekarnika na ok.30 minut.
Upieczone zostawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu każdego ptysia przecinamy na pół

Śmietankę ubijamy z cukrem i śmietan fixem. Nakładamy na spód każdego ptysia sporą porcję. Przykrywamy górą ciasta.Można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 23.06.2012 21:39
ja jajka wbijam do jeszcze ciepłego ciasta i miksuję
beatkaa153 23.06.2012 20:58
smakowicie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak