Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
jajko 2 sztuki
cukier 1/2 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
olej do smażenia
ser biały 1 (mielony, półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki

Na stolnicę sypiemy mąkę, następnie dodajemy ser i kolejno wbijamy jajka. Wszystko zagniatamy. Dodajemy na koniec cukier i sodę. Dalej zagniatamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie ciasto rozwałkowujemy na 1-2 cm. Kolejnym krokiem jest wycinanie oponek. Ja zwykle stosuje szklankę i kieliszek. Wielkość i forma zależy już od własnej inwencji twórczej. W garnku podgrzewamy olej i smażymy na złocisty kolor.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wulkanxd 20.07.2012 13:31
super
gusia1000 04.07.2012 15:00
Zawsze są dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak