Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowa tarta z chilli

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 gram, miękkiego
czekolada gorzka 200 gram
śmietanka 400 ml, kremówki, słodkiej
chilli 1/2 łyżeczki
jajko 2 sztuki
cukier puder 1 łyżka
herbatniki 200 gram (jasnych lub kakaowych)

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa tarta z chilli

Herbatniki bardzo drobno kruszymy (ja zmieliłam w blenderze). Zagniatamy z miękkim masłem na jednolitą masę.
Natłuszczamy formę do tarty. Rozkładamy na niej równomiernie masę herbatnikową. Wkładamy formę z masą na 20 minut do lodówki.
W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej dodajemy chilli i mieszamy.
Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, aż mocno zgęstnieje (najlepiej mikserem z końcówką do ubijania piany). Dodajemy jajka i nadal mieszamy.
Nie przerywając mieszania wlewamy cienką strużką czekoladę (zostawiamy sobie około dwóch łyżek do późniejszej dekoracji)
Wyjmujemy z lodówki blaszkę ze schłodzoną masą herbatnikową. wykładamy na nią równomierną warstwę masy śmietanowo-czekoladowej.
Wkładamy do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika na około 40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika tarta mocno opada, ale tak właśnie ma być. Dzięki temu mamy słodki spód, a na nim delikatną czekoladową piankę z przyjemnie chrupiącym wierzchem.
Kroimy dopiero gdy tarta całkowicie wystygnie.
Tartę ozdabiamy pozostałą czekoladą (jeśli zastygnie to na chwilę wkładamy ją z powrotem do kąpieli wodnej).
Można przed podaniem udekorować jeszcze odrobiną bitej śmietany.
To bomba kaloryczna, ale niesamowicie smaczna :)
Proporcje na tortownicę ok. 24cm

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 23.06.2012 23:54
smacznie
Monika78 23.06.2012 20:38
super!:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak