Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owsianka w jabłku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

śmietanka 22% 1/2 szklanki
masło 4 łyżki
Cynamon mielony Prymat
cukier
płatki owsiane górskie łyżek
jabłko 2 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Owsianka w jabłku

Jabłka bardzo ostrożnie wydrążyć łyżką, pozostawiając ok 5 mm miąższu w środku. Wydrążony miąższ pokroić drobno i wrzucić z 2 łyżkami masła na patelnię albo do teflonowego garnka. Dodać 2-3 łyżki cukru (wg smaku), cynamon i chwilę potrzymać, po czym dołożyć owsiankę i prażyć często mieszając aż owsianka zmięknie. Pod koniec wlać śmietankę i dokładnie wymieszać.
Wydrążone jabłka opiec na 2 łyżkach masła na patelni pod przykryciem (tak, by straciły nieco swoją jędrność). Można też włożyć je do piekarnika i podlewać masełkiem, by skórka nie wyschła.
Gotową owsiankę wyłożyć do opieczonych jabłuszek. Udekorować jakąś trawką i śmietanką.
Smacznego! Danie mimo swoich "prostych" składników godne jest królewskich stołów i smakuje niepowtarzalnie

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 08.02.2014 21:39
fajnie podana owsianka
JOANNA16 27.06.2013 09:23
super pomysł
parysek10 23.06.2012 20:24
ładnie wygląda
przejs 23.06.2012 19:55
Super sposób podania!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak