Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka z sosem śmietanowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
mąka 1 szklanka
jajko 2
masło 1 łyżki
śmietana 1 sz
koperek do smaku
Szczypiorek cienki 1 pęczek
sól do smaku
pieprz do smaku
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z sosem śmietanowym

Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy ostygnął przekręcamy przez maszynkę. Dodajemy mąkę, jajka i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto. Z ciasta tworzymy podłużne wałki, lekko je spłaszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku gotujemy lekko osoloną wodę, dodajemy 2łyżki oleju i wrzucamy kopytka do gotującej się wody. Kopytka gotujemy do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy i odsączamy z wody. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wlewamy śmietanę. Następnie dodajemy opłukany i drobno posiekany szczypiorek, koperek a także sól i pieprz do smaku. Takim sosem polewamy świeże kopytka. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jeta72 23.07.2013 12:59
to coś dla mnie :-)
Andysz 29.06.2012 01:04
uwielbiam takie;)
ronald88 24.06.2012 15:04
polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak