Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KOPYTKA z...kurkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki gotowane 1/2 kg
mąka 1/3 kg
jajko 2 szt
margaryna do pieczywa wg potrzeby
sól do smaku
margaryna do smażenia 1/3 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: KOPYTKA z...kurkami

ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodać jajka, trochę margaryny, sól i mąkę, tyle ile zabierze masa, aby ciasto było akurat i dały się z niego formować wałeczki, które obtoczone nieco w mace, kroimy na skośne plasterki - "kopytka".
Wrzucamy kluski do wrzącej wody, osolonej i tez można dodać do niej nieco tłuszczu np oleju. Po wypłynięciu kopytek na wierzch gotować do 5 minut.
Oczyszczone kurki (pokrojone wg potrzeby) smażymy na oleju na rumiano, soląc do smaku.
Odcedzone z wody kopytka nakładamy na talerze i polewamy kurkami wraz z tłuszczem.

Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 06.12.2012 15:01
uwielbiam kopytka a i kurki to świetny dodatek!
miszelka 01.09.2012 09:47
bardzo lubię kopytka z grzybami
adelajda 30.07.2012 21:23
uwielbiam kopytka
Honorata1 27.07.2012 16:03
smaczne
Adamorek 17.07.2012 17:46
ciekawy dodatek
Betka 11.07.2012 09:12
rewelacja;)
m1monika 02.07.2012 22:59
to misi być pyszne - mniam mniam :-)
treonina 23.06.2012 17:27
super!
Justyna23
Justyna23 23.06.2012 16:48
pysznie wygladaja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak