Sposób przygotowania

W jednej misce mieszamy mąkę z sodą, cukrem i solą.

W drugiej misce mieszamy stopione przestudzone masło, jajka, mleko i kefir.

Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy, aż masa będzie jednolita i gładka. Ciasto powinno być dość gęste.

Smażymy z obu stron na rumiano na suchej, teflonowej patelni niezbyt duże pancakes (ok. 2 łyżki ciasta na 1 sztukę).
Ważne żeby patelnia nie była zbyt gorąca, bo inaczej wierzch się przypali, a środek będzie surowy.

Podajemy według własnych upodobań z owocami, serkiem waniliowym, bitą śmietaną, lodami czy sosem czekoladowym.

Bardzo lubię tę wersję. Pancakes są puszyste, lekkie, mięciutkie i mają biszkoptową strukturę. Nie są zbyt słodkie.

Z tej ilości ciasta wyszło mi prawie 30 pancakes, więc jeśli w planach jest śniadanie dla dwóch osób, to ilość składników warto zmniejszyć.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    Bardzo ciekawe i eleganckie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !